čtvrtek 5. května 2011

Diktátování

Diktát ve scrapbooku znamená, že si vyhlédnete stránku, která se vám líbí a tu se snažíte popsat tak dokonale, aby ten, kdo podle ní tvoří byl schopen ji skoro okopírovat, i když tu vlastní předlohu nevidí. Je hodně zajímavé pozorovat, jak se s tím kdo umí poprat.
Není to tak jednoduché jak se zdá :-) Vybrala jsem poměrně náročnou stránku co se barev a složitosti týká, ale zalíbila se mi na první pohled! Stránka je od autorky Kelly Goore. Kdo bude mít chuť si vytvořit vlastní diktát samozřejmě může, ale pak se nedívejte na konec stránky, protože pro názornost přidávám předlohu a mou stránku ala Mona Líza :-)

Budeme potřebovat:
-2 fotografie
velikosti 8,5 x 6 cm na výšku (foto č. 1 a č. 3)
-1 fotografie velikosti 12 x 9 cm na výšku (foto č.2)
-1. vzorovaný papír velikosti 30,5 x 7 cm
-2. vzorovaný papír 30,5 x 23,5 cm – papír č.1 a č.2 budou tvořit
podkladovou stránku
-3. jednobarevný papír v barvě vzorovaného papíru č.1 velikosti
17,5 x 25 na délku
-4. jednobarevný papír v barvě vzorovaného papíru č.2 velikosti 5 x
25 cm na délku
-5. vzorovaný papír (v originále proužkovaný) velikosti 30,5 x 1 cm
-6. vzorovaný papír – bordura ve velikosti 30,5 x 1 cm
-7. vzorovaný papír (v originále puntík) čtverec 6 x 6 cm
-8. jednobarevný papír pro journaling čtverec 6 x 6 cm
-4 malé rožky (vzorované ozdoby rohů OBDÉLNÍKU v barvě jinde na
stránce nepoužité)
-výsek -kolečko s motivem vhodným k vaší stránce o průměru 5 cm, výsek pod fotku č.2
-hřebíček


Postup
1. Podkladovou plochu uděláme tak, že 1. vzorovaný papír tvoří na délku horní část stránky a 2.vzorovaný papír tvoří na délku dolní část podkladové stránky. Tyto dva papíry spojíme.

2. Vzniklá „dělící rovina“ nám také dělí jednobarevné papíry. 3. jednobarevný papír umístíme dolů pod tuto rovinu tak, aby byl ve středu (na každé straně je ke kraji cca 2,7 cm) a 4. jednobarevný papír umístíme nad tuto rovinu a vznikne nám OBDÉLNÍK.
Rohy OBDÉLNÍKU jsou ozdobeny malými rožky, které jsou z papíru jinde na stránce nepoužitém, zvolte vlastní barevnost.

3. Na spodní hranu dělící roviny umístíme na délku 6. vzorovaný papír – borduru ( v originále vlnky) a 5. vzorovaným papírem na délku částečně překryjeme borduru a „schováme“ dělící rovinu.

4. A nyní fotky. Pro zvýraznění je můžeme ošmirglovat nebo poničit tak, aby vystoupila bílá vrstva fotky, popřípadě pro hračičky je každá fotka velmi jemně orámovaná bílým rámečkem (cca 1 mm na každé straně). Fotky umístíme na dolní obdélník 4. jednobarevného papíru. Fotky jsou umístěny vedle sebe tak, že horní hrana každé fotky je v jedné přímce. Fotku č.1 umístíme na výšku 1,7 cm od levého kraje obdélníku a 0,5 cm pod borduru. Těsně vedle umístíme fotku č.2 na výšku taktéž 0,5 cm pod borduru a těsně vedle poslední fotku č.3 na výšku, takže fotky nám teď tvoří obrácené stupně vítězů :-) Srovnejte si prosím mezery mezi fotkami, aby všechny mezery vyšly stejně.

5. 4 mm pod fotku č.1 umístíme 7. vzorovaný papír a 4 mm pod fotku č. 3 umístíme 8.jednobarevný papír s journlingem. Vznikl nám prostor pod fotkou č.2, který využijeme na zdobení do stylu celé stránky. Jedná se o výsek.

6. Tímto jsme dokončili spodní část OBDÉLNÍKU a ještě si ozdobíme horní část. Použijeme kolečko o průměru 5 cm s motivem vhodným k dozdobení stránky. Toto kolečko je umístěno 4 cm od levého okraje podkladové stránky. Částečně překrývá 5.vzorovaný papír, ale nevyčuhuje nad horní okraj 4.jednobarevného papíru.

7. V horní části OBDÉLNÍKU je umístěn text nadpisu. Jsou to dvě slova v levé polovině 4.jednobarevného papíru. Na konci textu je umístěn hřebíček ve vhodné barvě.
Pro puntičkáře detailněji :-) V originále jsou to dvě slova každé v jiném stylu písma. První slovo (malá tiskací písmena velikosti 1,4 cm) začíná 4 cm od levého kraje podkladové stránky a 1,5 cm nad 5.vzorovaným papírem, druhé slovo (velká tiskací písmena velikosti 3,2 cm) je umístěno jen 4 mm nad 5.vzorovaným papírem.

8. Autorka použila jako zdobení nakreslené prošití a umístila tuto linku pod výsek na dolní části OBDÉLNÍKU a pod text na horní části OBDÉLNÍKU, kde tvoří jakoby linku v sešitě, na které leží druhé slovo z větších písmen.

Užijte si to :-)
     
                                                     Předloha - stránka od Kelly Goree



Tady je moje stránka - použila jsem krásná razítka od Gabrety


Tady je stránka z jiného vyhlášeného diktátu



A ještě jeden diktátek ...


Tvoření je radost!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...