neděle 18. listopadu 2012

Cukrování v Dobrovici 2012

Všichni cukromilci se těšili na sobotní setkání, které bylo v Dobrovici u Mladé Boleslavi. Pravidelná členská schůze spojená s burzou byla letos na tom nejlepším místě a to v cukrovaru a lihovaru :-)



Sešli jsme se v sále dobrovického muzea a měli jsme možnost navštívit jak muzeum cukrovarnictví tak samotný cukrovar a lihovar ... vlastně jen cukrovar, do lihovaru exkurze asi nechodí :-) 

Nejvíce nás na burze baví to, že se pravidelně potkáváme, popovídáme si, dáme si něco dobrého, každý něco přinese, ale opět u mě zvítězila moje jmenovkyně Irenka z Litoměřic, protože je to skvělá kuchařka cukrářka a její košíčky a tiramisu byly nepřekonatelné. Mňam!!!


Foto všech zúčastněných je takové poloviční, protože jsme se střídali v muzeu nebo cukrovaru a nějak jsme se nemohli sejít :-)


A jak taková cukrová burza probíhá? Každý přinese cukry, které má na výměnu, vysype je na stůl a jde si vybrat k ostatním cukry, které ještě nemá. No hrabošíme o 106 :-) Vybíráme si kousky, které nám chybí do série nebo vůbec ve sbírce, probíráme novinky, kdy kde a kdo jakou sérii vydal, kolik kterých cukrů v jaké sérii je, no je to skoro věda :-) Neřešíme, kdo si kolik cukrů vybere, stejně každý odjíždíme se spoustou sáčků, tyček, vrtulek nebo kostiček, které pak musíme doma přebrat, roztřídit, zařadit do sbírky a vyřadit ty, které už máme (dvojáky) a ty připravíme na další výměnu.


Po skončení burzy jsme šli na exkurzi do cukrovaru, bylo to hodně zajímavé, zpracovávají tam denně 14 000 tun cukrové řepy. Neuvěřitelné množství. Cukrová kampaň probíhá od září do ledna a o této rostlině to všechno je :-)


Rozšířili jsme si obzory, měli jsme čas si popovídat, rozdali jsme si dárečky, nasbírali jsme si nové úlovky do sbírek a jako vždy nám bylo líto, že už se musíme rozloučit. Už teď se ale všichni těšíme do Uničova, kde bude v červnu 2013 mezinárodní výměnný den.


Chtěla bych tady poděkovat všem kamarádům, známým, rodině i scrapženám za všechny cukry, které mi kdy přinesli a poslali a doufám, že na mě stále budou myslet a až si budou chtít osladit kafe nějakým úžasným cukrem, tak to kafe raději vypijí hořké a cukr bude můj :-)) Díky vám všem!!

1 komentář:

  1. Díky, že jsem mohla nahlédnout zpět do světa, který už je mi vzdálený... neb já to tedy , na rozdíl, od tebe, nestíhám. Ale ty jsi Marťan, tohle není možný!;-) Zase nějaký cukry pošlu, pořád mám dodavatele, a ty neodmítám! ( on to vlastně nikdo neví, že mám sbírku u ledu ;-) ) Pobavily mě fotky, že jsem si našla známé...a ráda jsem je viděla :). Za sladší svět!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...