pondělí 1. dubna 2013

Sushi

Sushi je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Znám spoustu lidí, kteří mají stejný názor, ale také stejnou spoustu těch, kteří by "to NIKDY nevzali do pusy" :-) Pokud jste ještě nikdy sushi neochutnali, tak doporučuji navštívit nějakou dobrou restauraci, kde vám tuto mňamku připraví dokonale, protože v různých fastfoodech byste si mohli zkazit dojem a pak budete patřit k té skupině, která sushi odmítá.
Ale zase není rychlé občerstvení jako fastfood :-) Například v Londýně bych se klidně v sushi baru ubytovala a po zbytek života bych už nic jiného nejedla :-) Mají tam čerstvé suroviny, hlavně všechny ty dary moře a sushi je tam oblíbené, takže se nabídka rychle doplňuje čerstvým zbožím.

Sushi mám ráda, ale jsem jediná v rodině, takže jsem ještě nikdy ty mňam rolky nepřipravovala. Ale jednou se s tím začít musí, že. Před Vánocemi jsem kamarádce věnovala knihu - jak si udělat sushi s tím, že to někdy vyzkoušíme. Jenže zkoušet podle knihy něco tak specifického není jednoduché, proto jsem se rozhodla pro kurz přípravy sushi. Včera jsem si udělala hezký den a vydala jsem se do Prahy, do samého centra do Josefské ulice za Karlovým mostem, kde je restaurace BANGKOK.



Kurz byl plánovaný pro pět účastníků a bylo nás šest .... :-) Naštěstí jsem měla potvrzenou rezervaci, nic se  nedělo, dostala jsem místo, kde připravoval sushi šéfkuchař, takže jsem to měla z první ruky. Na to jak byl náš pan učitel mladý, toho o sushi a jeho přípravě hodně věděl a pokládal nám záludné otázky, které jsem jako sushinikdynepřipravující neuměla zodpovědět :-)
Taková příprava speciální kulaté rýže není věc jednoduchá, to by jeden neřekl, ale zjistila jsem, že bez rýžovaru to asi nedám. To je tak chytrý hrnec, že pozná, na rozdíl ode mě, že je rýže uvařená. Potřebujete i zabijácký ninja nůž (tak jsem si jej pojmenovala, on tak jenom vypadal, ale je pravda, že se s ním výborně pracovalo), bambusovou podložku no a nějaké ty suroviny :-))
Použili jsme čerstvé avokádo, krabí maso, lososa, ředkev, okurku a samozřejmě rýži smíchanou s rýžovým octem, cukrem a solí - to bude můj úkol číslo jedna, najít správný poměr mezi těmito přísadami, aby se rýže ochutila přesně jak má.
No a pak už jsme plnili mořskou řasu, rolovali a zavinovali.



Naučili jsme se maki sushi a california maki roll. Je to základ, ale se zázvorem a wasabi křenem to byla velká mňamka, když jsem si to všechno nakonec snědli :-)


Na zpáteční cestě jsem si prošla Karlův most, vzala jsem to přes "Staromák" a všude bylo neskutečně turistů, kteří si asi přijeli do Prahy užít Velikonoce. Tak maximálně veselé, když vypadají jako šťastné .... Vánoce :-))

Užijte si velikonoční volno a hlásí se někdo na sushi párty? :-)


7 komentářů:

  1. Já se hlásím na sushi párty!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem u tebe zhruba za 4 hodiny, ale musím počkat než se Lea zabalí, jí to trvá :D

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné sushi, jak od profíka, úplně se mi sbíhají sliny! Sushi my moc rádi, děláme ho i doma, ale profi to samozřejmě není... Lidi "kteří by to NIKDY nevzali do pusy" nechápu - pokud jim vadí řasa, jde to bez ní, pokud neradi syrové ryby, lze to jinak... Leč bohužel, alespoň v mém okolí, takové výroky o různém jídle pronášejí ti, kteří to jídlo nikdy neochutnali...

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá úžasně! Jako správná super žena by si ,mohla připravit sushi pro příští sraz :-D Samozřejmě vtip :-) Ale u tebe by mě to nepřekvapilo :-) Krásné zasněžené velikonoce!

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jedu na sushi párty :-) Irčo, ty jsi opravdu žena činu a nezmar!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Ženy, v létě si uděláme velkou sushi párty! Budu si muset ten hrnec pořídit a budeme rolovat :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Sushiženo... na čem to jedeš??? potřebuji se znovu narodit, abych jsem tě stihly sledovat, protože samotná tě nestíhám :-). Jo a už mám kufry za dveřmi, dojedu taky.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...