neděle 27. května 2012

Pokořili jsme světový rekord!!!

Moje kamarádka Klára alias Potvora Fintivá je nekonečná studnice nápadů, takže když v prosinci přišla s nápadem, že bychom mohli korálkovat... nasbírat nepotřebné korálky, které má každý doma, navléknout je a věnovat lidem se zdravotním postižením, do chráněných dílen, do ústavů, protože materiál na tvoření není právě levný... začaly jsme plánovat, koho do této akce zapojíme. Naše plány nakonec předčily všechna očekávání :-)

Český rekord BYL :-) 318 metrů, takže pokud by se nám nepodařilo nikoho "ukecat" k navlékání, byla tady šance, že od ledna do května po večerech společně navlékneme 319 metrů a tím rekord překonáme :-)
Jaké bylo naše překvapení, když se nám Korálkiáda začala slibně rozbíhat. Najednou jsme měli 500 metrů, 1 000 metrů .... a pomalu jsme začali zkoumat, jaký je rekord světový. Zjistili jsme, že je to přes 1 700 metrů. Tak to je přece hračka, navléknout o něco málo více než 1 800 metrů a rekord je náš! Trochu nám zkazil radost mail od komisaře Guinnessovy knihy rekordů, že rekord překonala loni Kanada a navlékla 6 438 metrů :-( Tak to bylo v první chvíli zklamání, ale hned ve druhé chvíli to bylo vlastně povzbuzení a začalo se zapojovat mnohem více lidí a všichni společně jsme chtěli zdolat tento rekord. Rozběhlo se celorepublokové korálkování, navlékal kde kdo a jak Didi vtipně poznamenala, kdo nenavléká není Čech :-)
Prostor pro navlékání nám poskytla Kreativní výstava v Holešovicích, v Soběslavi, zapojily se školy, školky, družiny, domovy důchodců, mateřská centra, navlékaly celé rodiny a kdo poslal korálky, připojil i dopis, fotku z navlékání, básničku ....





Proč jsme navlékali do května? Protože 25.5. - 26.5.2012 proběhla jubilejní 20. národní abilympiáda v ČEZ aréně v Pardubicích. Abilympiáda je olympiáda pro zdravotně postižené a je to soutěž ve tvoření. Drátuje se, háčkuje se, kreslí se na hedvábí, zdobí se dorty, navrhují se plakáty, malují se velikonoční vejce, maluje se na sklo, dokonce se přepisuje text na počítači ...





Program pro účastníky a návštěvníky byl bohatý, v aréně byla připravena horolezecká stěna se skvělým horolezcem Honzou Říhou, který je nevidomý, ukázka práce asistenčních psů i jediného asistenčního koníka v Evropě. Pejskové také zahráli pohádku o Sněhurce a uznejte, že polibek prince, který vysvobodí princeznu nemá chybu :-)



Jako odměna pro soutěžící, pořadatele a dobrovolníky byl na večer připraven koncert skupiny Buty.


Už od čtvrtečního večera se začaly připravovat korálky na rekord. Protože sportovní duch zvítězil a my jsme přece jen chtěli nasbírat co nejvíce korálků, tušili jsme, že se těm 6 kilometrům blížíme. Na ploše arény se připravilo "měřidlo". Odměřili jsme 15 metrů, na tuto vzdálenost jsme postavili dva sloupky a korálky jsme omotávali kolem nich. Svazovali jsme prameny korálků po 30-ti navlečených šňůrách, aby se nám to lépe počítalo, takže každý svazek měl 450 metrů. V půlce druhého dne bylo na plochu namotáno cca 4 000 metrů a stále nám zbývalo hodně korálků, které jsme nestíhali namotávat, proto jsem se rozhodli udělat ještě jednu řadu a namotávat dvakrát tak rychle. Samozřejmě by to nebylo možné, kdyby se nesešla parta úžasných dobrovolníků, kteří korálkové řady navazovali a namotávali na cívky, které potom předávali těm, kteří finišovali s přípravou rekordu. 
V pátek večer jsme zdolali 6 kilometrů a už jsme věřili, že překonáme i ten světový rekord. Na cestě jsme stále měli želízka v ohni, Šárka Rooya vezla plné cívky ze svých obchodů, Jesenicko přivezlo další korálky, školní družina ze Šumperka dorazila s další nadílkou a mnoho dalších....
V sobotu jsme se do toho pustili, kdo mohl ten spojoval korálkové řady, a když jsme měli už 10 000 metrů, přestala jsem to počítat a už jsme jen čekali na závěrečné překvapení....



Komisař z agentury Dobrý den se pustil do závěrečného sčítání, když už jsme pospojovali všechny korálky a  bylo to opravdu napínavé :-)


S obrovskou radostí všem oznamuji, že nový český rekord v nejdelší navlečené korálkové řadě je 14 805 metrů!!!! Jupíííííííííííííííííííííííííííí. V takto neuvěřitelný rekord jsme nevěřili ani v těch nejdivočejších snech!!!!

Děkujeme všem, kteří se zúčastnili navlékání, všechny korálky budou rozděleny do ústavů a chráněných dílen a už se moc těšíme na to, až uvidíme výrobky z těchto korálků.



Korálkiádě zdar :-)

3 komentáře:

  1. To je úžasné, myslím, že ani v divokých snech s takovým číslem nikdo nepočítal...velká gratulace pro všechny zúčastněné i organizátory.

    OdpovědětVymazat
  2. Přidávám se ke gratulacím. To číslo mi vyrazilo dech.

    OdpovědětVymazat
  3. Ólaláá, krásné číslo! Sledovala jsem to celou dobu, zkoukla kdejakou fotku a přečetla všechna články a zprávy jedním dechem, několikrát přehrála TV spoty...a víš co? Je legrační, jak mi vždycky přeběhl příjemnej mráz po zádech, když jsem dokázala identifikovat ty "naše" korálky :))) (ještě že byly tak jiný - barevně i velikostí). Je prima být malou součástí tak obrovské spousty nadšených lidí, kteří do toho šli s obrovským nasazením a vírou, že to klapne! Bylo mi ctí! :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...