neděle 26. ledna 2014

Velká výprava do Ameriky II.

Nečekala jsem, že by si někdo chtěl brzy přečíst další díl našeho cestovatelského deníku s PrettyTravels, ale když jinak nedáte :-)

Náš první den na americkém kontinentu jsme se probudily do teplého krásného rána, vymetené nebe a luxusní počasí! Byly jsme připraveny na nejhorší katastrofální zmrzlou zimu dle předpovědi, protože před odjezdem jsme nic jiného ve všech zprávách v ČR neviděly a neslyšely, než že je všude metr sněhu, zmrzly i palmy a kdo neskáče a neběhá tak umrzne na místě. Přijely jsme ale do letního počasí...

Měly jsme ubytování i se snídaní, proto jsme vyrazily do víru amerického jídla. Já jsem se těšila na palačinky pancakes s javorovým sirupem a Didi na slaninku. Snídaně probíhala formou bufetu, dávaly jsme si  míchaná vajíčka, tu výbornou slaninu, speciální párečkové klobásky, ovoce a spoustu dalších zdravých ale nezajímavých věcí a samozřejmě čaj, kávu a vodu, kterou servírují ihned a samozřejmě má svou dávku ledu. Didi si o sobě myslela, že je závislá na kávičce, ale ujistila se, že jsem na tom hůře :-) Moc jí to emerické kafe nechutnalo, ale tak jako dalo se to vydržet, lepší než kofeinová abstinence, že. Jídlo bylo moc dobré, to znamená, že hodně kalorické, ale komu by to vadilo. Heslo na dovolené znělo - kdo nejí s námi, jí proti nám a musíme všechno ochutnat.

Fotku snídaně nemám, i když fotky jídla tvoří minimálně 10 % všech fotek z těch 5 000 :-) Kdybyste si chtěli zapisovat pravidla úspěšného cestovatele, tak tady jedno je: FOŤ HNED A NE AŽ TI TO UTEČE, ZMIZÍ NEBO AŽ PŮJDEŠ ZPÁTKY. To nefunguje, proto nakonec fotku snídaně nemáme, ale budeme na ni rády vzpomínat ... nebo slovy Cimrmana ... alespoň po nějaký čas :-)

Páteční den byl pohodový, program jsme měly až odpoledne, takže jsme se v klídku vydaly prozkoumat okolí. Opět chválím servis naší cestovní Didi kanceláře, protože hotel byl od již zmiňovaného Disneylandu asi 15 minut pěší chůze a započítala jsem do toho i čekání na přechodu (tam se musí čekat, protože v každém směru je pětiproudá silnice) a mé stálé fotící zastávky a chůze rychlosti CO NOHA NOHU MINE.
Dorazily jsme do centra všeho dění - Walt Disney je něco jako americké národní stříbro a poklad a všichni Američané minimálně jednou za život v Disneylandu byli. Nejsme Američanky, takže nám stačilo jen okouknout okolí a podívat se, kam ty davy míří...







Je to obrovský zábavní park, továrna na zážitky. Měly jsme další plány, proto jsme se rozhodly (já jsem chtěla, ale Didi ne :-) ), že tuto atrakci vynecháme.



Koupily jsme pár suvenýrů, mimo jiné i mickeymouseovskou čelenku pro Emičku, kterou jsem si s dovolením zapůjčila a zapózovala jsem si. Didi musela fotit rychle, protože čelenka byla menšího rozměru a vždy okamžitě po nasazaní vystřelila z mé hlavy :-)
Už dávno neřeším, jestli mi to na fotkách sluší nebo ne, je to vzpomínka, a až mi bude o dvacet let více, tak si budu připadat určitě krásná, takže se fotím kde se dá. To je výhoda dovolené s kamarádkou, která to chápe, a vyfotí mě jak chci a kde chci a nemusím se prosit otrávených rodinných příslušníků :-)


Nakoupily jsme, okoukly jsme to a pokračovaly jsme do obchodního centra.


V každém podobném místě mají informační centrum, kde lze najít spoustu prospektů a letáků, takže poměrně rychle zjistíte, jaké atrakce si v daném městě můžete užít a také jsou zde letáčky se slevami na obchody v okolí. To se hodilo, navštívily jsme první obchod s oděvy a nakoupily jsme si letní garderóbu se slevou 10%. Tak dobře, napíšu pravdu... já jedno tričko a Didi ... a to prozradíme až v Liberci :-)
Ještě to nebylo tak daleko od Vánoc (10.1.) stále tady na ulici kvetly vánoční hvězdy osvícené slunečními paprsky.


Nejedné turistce při šopování vyhládne, proto jsem zamířily do restaurace - přímo k Forestu Gumpovi na krevety. Bylo to stylové :-) Všude uvnitř byly napsány věty ze slavného filmu.



Prozkoumaly jsme jídelní lístek a objednaly jsme si dobroty a koktejly. Mňááám! Nechci vám dělat chutě, ale musím :-) Bylo to výborné.



Tady se mě číšník ptal, jestli chci krevety s ocásky nebo bez ... jako kdo jí ocásky? :-) Naštěstí jsme si vysvětlili, že bez nich to bude opravdu lepší.


Bylo to naše první setkání s placením v restauraci. To je v U.S. zajímavé, že cena je daná, ale málokdy víte, jaká je taxa, kterou si vždy připočítají. Někde dokonce nepřipočítají nic, takže to nás trochu mátlo (většinou je to cca 10%) a také se všude musí počítat TIP - dýško alias tringelt. Speciálně při platbě kreditkou jsou dány většinou dvě sazby a vy si podle spokojenosti se službami vyberete jestli dáte dýško 15% Service was Good nebo 18% Service was Great nebo jako u Foresta další kategorie 20 % - Better than Mom! Lepší než u maminky :-) Zaplatíte a sami si spočítáte, kolik přidáte k ceně a podepíšete výpis z karty. Můžete si být jisti, že se všichni, kteří obsluhují snaží, abyste se opravdu jako u maminky cítili. Tady máte vždy pocit, že náš zákazník je náš pán.

Mají tady cedule, které buď přivolají číšníka...


 Nebo je jasné, že chcete mít klid... jen je nesmíte zapomenout vyměnit :-)


Po dobrém obědě - a byl opravdu vynikající, protože na tom se s Didi shodneme, že obě milujeme mořské všechno a krevety zvláště, jsme se hodily do gala a vyrazily jsme směr kongresové centrum, abychom se přihlásily k účasti a opět to klaplo a cesta trvala pět a půl minuty od hotelu a byly jsme tam. Přivítala nás monumentální budova, obklopená palmovým lesním porostem.



Před veletrhem posílali z asociace informace (tady musím napsat, že jsem si to užívala, protože jsem byla člen týmu PrettyPapers a o nic jsem se vlastně nestarala, díky Didi!) a mimo jiné poslali i vstupenku ve formě QR kódu. Načetla jsem si svým rádobychytrým telefonem kód a po příchodu na veletrh to trvalo asi 5 sekund a měla jsem vše potřebné. Přiložila jsem telefon, snímač stáhl kód a vyjely všechny vstupenky na všechny dny včetně různých přidružených akcí. Vše trvalo asi minutu a bylo vyřízeno. Super! Ale tady na té fotce vypadám fakt divně, no ale jak jsem psala, jinou fotku nemám a dokumentace musí být :-) Nejsem tam důležitá já, ale ten QR kód.... Ale ty šaty ze mě dělají jednohubku, že jo? To jednou řekla Didi, když porovnávala mé tělesné proporce s americkým tělesným rozměrovým průměrem :-))


Po registraci šla Didi na workshop Hero Arts, kde byly představeny ty nejvíce horké až vařící novinky a také ty nejnovější katalogy, které byly ještě mokré z tiskárny a já jsem se šla projít a užít si emerický luft. Workshop, kterého jsem se chtěla zúčastnit byl obsazený, ale vůbec to nevadilo, protože jsme jich v průběhu veletrhu absolvovaly ještě hodně. Čekala jsem na Didi, užívala jsem si teplo, nutila jsem můj zdechlý telefon, aby se připojil na GPS a samozřejmě nic. Můj Samsung má jedinou výhodu v tom, že je na dvě SIM karty a nemusím nosit dva telefony, ale má jen malou vnitřní paměť, proto jsem si nechala vymazat svou oblíbenou navigaci a pan Ohlíd tam nahrál Českou republiku a Kalifonii. Ukázalo to vzdálenost 9 552 km :-) nic jiného se tam nevešlo, ale ve výsledku to bylo jedno, protože prostě ten telefon nic nikdy nezobrazil. Tož tak. Naštěstí Didi chytrý telefon dostál svému jménu a na tu navigaci se připojil a my jsme vám mohly posílat informace z aktuálních pobytových míst.

Po workshopu jsme se byly podívat na představení novinek - bylo to krátké a úderné, každá firma měla asi minutu na to, aby představila tu nejlepší novinku. Ranger prostřednictvím Tima Holtze představil něco jako fixírku. Je to balónek s trubičkou, která se nasadí a upevní šroubem přímo k hrotu jakékoli fixy a stlačený vzduch donutí fixku stříknout trochu barvy. Super jednoduché - je to něco jako foukací fixy, ale můžete to použít na všechny typy - i permanentní. Po představení bylo možné obejít všechny firmy a novinky si vyzkoušet. Jako žena činu jsem si tu fixírku vyzkoušela a je to super ... Tim mi držel ruku, abych to udělala správně .... tady si představte tu romatickou hudbu, zpomalený film a skoro červenou knihovnu :-)

























Neuměly jsme určit, jaké je v Americe roční období, ale podle rozkvetlých magnólií, malých kvítků na stromech a chybějícího listí jsme to tiply na brzké jaro. S tím souviselo to, že se stmívalo kolem páté hodiny a co s načatým večerm? No přece párty!!! A ne jen tak ledasjaká párty ale rovnou megapárty :-)



Byl to úvodní večírek k zahájení veletrhu. Hrála tam kapela, byla tam spousta občerstvení. Daly jsme si další dobroty - bohužel byl hlad větší než chuť do focení, takže žádná fotodokumentace, ale co si vzpomínám, tak jsem měla kuřecí salát a Didi nějaká žebírka.

A hned ten první den začala štrapáce zvaná MARGARITA. S Didi jsme se shodly, že správná Margarita musí být jahodová, protože přece sledujeme ta holyvůdské filmy a tam to bylo :-)) No jasně že nee, správná Margarita, jak píší ve wikipedii je následující: Margarita je koktejl z tequily, pomerančového likéru a limetkové šťávy, populární hlavně v USA a Mexiku. Vznikl údajně ve třicátých letech z amerického míchaného nápoje Daisy, jehož součástí bylo brandy, které se v Mexiku špatně shánělo, tak je mixéři nahradili tequilou. Podle oficiálního receptu Mezinárodní barmanské asociace se smíchá v šejkru 7 dílů stříbrné tequily, 4 díly Cointreau, 3 díly limetkové šťávy a led. Podává se ve speciální sklenici na stopce, která má úzkou dolní a širokou horní část, na jejím okraji se vytvoří krusta ze soli.

Pomerančový likér tam nebyl určitě, bylo to kyselé jak šťovík, podávali to v plastovém kelímku a nic horšího jste v životě nepili!!! Didi byla statečná a vypila to :-)


Pak byla statečná znovu, šla si pro tu jahodovou Margaritu k jinému baru a .... a zase dostala tu kyselinu :-) Je to prostě statečná žena!!

Na párty byla živá kapela, která hrála luxusně všechny možné hity několik hodin skoro bez přestávky, byla tam tombola, která byla zajímavě organizovaná. Koupily jsme si za 10 dolarů 25 losů a ty losy jsme dávaly k jednotlivým výhrám. Čím více losů, tím větší šance na výhru, proto skoro všechny mé losy skončily u vyřezávací mašiny Brother, která je podobná mé Siluetce, ale umí řezat i obrázek, který si nejdříve naskenuje a potom vyřeže. No a jak to dopadlo? Nevyhrály jsme, protože věděli, že budeme cestovat letadlem a kam bychom to daly :-)

Využily jsme možnost nechat se namalovat panem karikaturistou. Máme společný portrét a tam nám to hóóódně sluší :-)


Hmmm, jestli každý den budu popisovat tak dlouho, tak to opravdu bude na knižní vydání. Ještě se vám to chce číst? :-) Dnes už končím, vypadá to na systém co den, který jsme si v USA užily, to blog. Šmarjápanno, to je přede mnou práce!!! Ale co bych pro vás neudělala!

Takže mě prosím podpořte a už to znáte, pokud chcete vědět více, do případného komentu napište Cestování zdar :-)

Příště na čtenou! Vaše cestovatelky Didi a Iriska

Pro 3. díl pokračování klikněte sem :-)

36 komentářů:

  1. Cestování zdar, zdar, zdar!!!
    Opět bezvadný čtení! Úplně stejně jsem před x lety hltala knihu od Radka Johna Jak jsem viděl Ameriku. ;)
    Martina

    OdpovědětVymazat
  2. Zase super! monikaht

    OdpovědětVymazat
  3. Cestování zdar! Irisko, je přece jasné, že nemůžeš nic vynechat a pak je to tedy dlouhé :) ovšem den má 24 hodin a tak dlouho jsem to rozhodně nečetla, takže jsi úsporná ažaž... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Cestování zdar!:) Parádně se to čte, tak jen piš. A díky, že se s tím tu práci dáváš!!!
    bourek

    OdpovědětVymazat
  5. Cestování zdar. Piš,Piš nebo tě kousne myš. Je to super. Tohle je první cestopis, který čtu se zaujetím. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Cestování zdar a Jednohubce obzvlášť!!! Jak se zdá, při cestě do USA rozpustnou kávu do kufru.! Minií ouška jsem si osobně ohmatala a slečna majitelka / Emička/ pózovala jedna radost /trénink od maminky/. Pokud dovolíš, použila bych i Tvou fotku. :o)))) Ty mořskoplodové talíře Vám teda fakt závidím. Tohle prostě miluji a zvlášť čerstvé a připravené tím, kdo umí. Číšnické cedulky jsou pefektní, hned bych je použila některých našich obchodech, kde se na zákazníka vrhají prodeje chtivé pracovnice. Holky Jste fakt dobré, já bych tam byla jak jouda ze statku a možná by po mne pátrala Police jestli ne Interpol. :o) Ať žije Wikipedie!! Takovou práci Jsi si dala, prostě perfektní. A na obrázku Vám to holky sekne. Tvůj typický úsměv je nezaměnitelný. U Didi mi pomohly její dloooouhé řasy.o)))) Moc se těším na další a díky.

    OdpovědětVymazat
  7. Cestování zdar!!!
    Jen piš, piš. Ať máme my, co paty nevytáhnem co "závidět".

    OdpovědětVymazat
  8. Cestování zdar (y) (y) (y)

    OdpovědětVymazat
  9. Cestování ZDAR !!!

    Ženy vy jste prostě hvězdy dobrodružné ! Nechápu, jak jste mohly nejít do Disneylandu ??!! Já teda atrakce nerada a jen se podívat, vidět to na vlastní oči ??!! No neva, však my s Didi do té Paříže vyrazíme, když máme tu Pretty papers travel :-))
    A sekne vám to moc , oběma, reprezentujete vzorně - věděli vlastně odkud jste, že ČR není v Rusku ?? Prý to mívají američani dost pomotané :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Cestování zdar, zdar, zdar! Hana G.

    OdpovědětVymazat
  11. Cestování zdar! Zase supééér, hlavně nepřestávej psát! ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Cestování zdar :-)
    Irisko, opět díky, se mi to dnes úplně hodí do krámu, protože jsem si říkala, že se pustím do PL a nějak jsem si říkala, že si nic nepamatuju :-)
    Markét - včera jsem hledala jízdenky, bude to nejlepší busem, písnu podrobnosti. Promiň, ale do Disneylandu jsem slíbila jít s Emouškem, přece tam nepůjdu s Iriskou (nééé, 2x bych takovou záležitost fááákt nezvládla).
    Jinak Amíci se nás ptali asi 10x denně, odkud jsme a setkaly jsme se s reakcemi od "hm" (v překladu "a to je jako kde???") až po "Helenka Vondráčková a Karel Gott, znáte?" - pán z Moldavska, který nás vozil po mostě v San Franciscu :D.
    Na veletrhu měli vlajky asi tisíce státu z celého světa, ale tou naší jsme se nebyly úplně jisté - červená byla nahoře... tak nevím! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to filipínská vlajka :-) http://www.statnivlajky.cz/filipiny

      Když jsme řekly, že jsme z Evropy, tak to už si i uměli zařadit :-)

      Vymazat
  13. Cestovani zdar! Jen piš tímto stylem dál, myslím, že všechny jsme to přečetly jedním dechem. ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Cestování zdar,
    hltám každé slovo :-D piš dál bo já se svojí neznalostí jakéhokoliv jiného než českého jazyka se na takový výlet nezmůžu
    těším se na další reportáž.
    Danas

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělé, dál, dál, dál :) čtu to jedním dechem :)

    OdpovědětVymazat
  16. Cestování zdar :-)
    Zase konec??? Jsem si uvařila kávičku a stihla jsem se napít tak max. 2 x a mám dočteno :-)
    Načtenou!

    OdpovědětVymazat
  17. Cestování zdar :-) Bezva nedělní počteníčko a těším se na další díl.... :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Cestování zdar! Musím se smát, před pár lety jsme přesně stejně komentovali jejich všudypřítomnost ledu...měla jsem pocit, že nám jej sypou i do čaje :-)...a káva? Taktéž bez komentáře, ne nadarmo říkáme, že Americano je nejhorší kafe, co si člověk může kdekoli dát.

    Skvělý článek, díky!

    OdpovědětVymazat
  19. Opět bezva čtení, vlítnu na net jen na chvíli a pak se hezky zapykám na tvých úžasných článích! Historka s lítající čelenkou mě pobavila :-))) A pokud jedete s Pretty travels do Paříže, tak to holky řekněte, ať neprudím manžela zbytečně, že tam fakt chci jet s ním :-) Tomda

    OdpovědětVymazat
  20. Cestování zdar! :-) Opět skvělý článek, parádně jste si užívaly. Velký obdiv paní majitelce cestovní kanceláře. :-D

    OdpovědětVymazat
  21. Cestování zdar!!! Irisko rozhodně piš dál, taky hltám každou větu, okukuju každou fotku, je to super a klidně být tebou, tu knížku vydám :-) Mám moc ráda styl humoru, jakým píšeš, takže já bych si knížku určitě koupila a věřím, že ne jako jediná ;) Julie (julima)

    OdpovědětVymazat
  22. Cestování zdar :-D Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  23. Žádám si dalšího pokračování :-D

    OdpovědětVymazat
  24. Cestování zdar!!! Opět bomba čtení, vážně jsem nikdy tolik nepřečetla, jen vkladní knížku a tam toho moc nebylo, tak jsem byla hned hotová. Těším se na další pokračování ... piš, piš, piš ...

    OdpovědětVymazat
  25. A na jaký způsob jste si ty krevety u Forresta daly .... ??? "Benjamin Buford "Bubba" Blue: Jak už jsem říkal. Krevety jsou plody moře. Můžeš je grilovat, vařit, smažit, píct, pražit, dělaj se jako kebab po kreolsku, krém z krevet, se smetanou, s majonézou, s olejem, krevety s ananasem, s citrónem, kokosem, na pepři, polívky, dušený krevety, saláty, s bramborama, do hamburgerů, do sendvičů. A to je asi tak všechno." :-) Cestování zdar!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krevety na 100 způsobů :-)) Bereme všechno!!! Bohužel nevím, jak se jmenovaly ty, které jsme měli u Bubby v San Franciscu, dobré restaurace se musí navštívit vícekrát, ale tam měli ty krevety neljepší!

      Vymazat
  26. :-) tak dneska konečně po třetím zmazání se mi to podařilo vložit anonymně, ani se nepodepíšu .... Kiarka :-)

    OdpovědětVymazat
  27. ...opět brečím smíchy ... jednohubka...pan Ohlíd...kyselej šťovík...ocásky... emerický vzduch... :D :D :D
    TRAVEL ZDAR !!!!

    OdpovědětVymazat
  28. cestovani trikrat ZDAR :-)
    Lucius neprihlasena

    OdpovědětVymazat
  29. Cestování zdar :-), když jsem se na FB dozvěděla, že bude tak dlouhá dovolená (promiň DIDI ), netrpělivě jsem hlídala kalendář,kdy už bude 22, protože jsem čekala zajímavé novinky. Tak teď trpělivě čekám na další pokračování vaší úžasný cestovatelské ságy. :D
    Kamila Š.

    OdpovědětVymazat
  30. "Cestování zdar!" Nádhera...si to užívám! Díííííky! Už se nemohu dočkat pokračování!

    OdpovědětVymazat
  31. Cestování zdar! Určitě napiš knížku, tiskárnu dodám :-))) Čte se to krásně, bavím se, slintám a závidím a strááááášně moc se těším na pokračování !!!!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...