pátek 24. ledna 2014

Velká výprava do Ameriky I.

Jak začít, když je těch zážitků tak hodně? :-) Asi nejlépe od začátku ... bylo nebylo ... dva roky zpátky jsme s Didi byly na veletrhu v Birminghamu. Moc se nám výlet líbil, tenkrát jsme se podívaly i do blízké slavné čokoládovny Cadbury. Bylo to místy dobrodružné, takže když veletrh skončil, bylo nám to líto a otázka byla - kam se podíváme příště? Volba byla jasná, CHA v Anaheimu. Cíl daleký, široký a i bystrozraký, protože cestujeme rády, ale na americkém kontinentu jsme ještě nebyly. Ale když se chce, tak všechno jde, jak říkal můj tatínek a my jsme se rozhodly, že letos v lednu do toho praštíme :-))
Naplánování cesty jsme svěřily cestovní kanceláři PrettyTravels s.r.o., která vám pomůže "vyrobit" dokonalou zážitkovou dovolenou na míru. Přiznám se dobrovolně, že jsem se víceméně vezla, protože paní majitelka cestovky byla dokonale připravená, vše fungovalo do posledního detailu, až jsem to někdy nechápala :-) Zodpovídala jsem jen otázky typu - a tam se chceš podívat? A tohle by Tě bavilo? ... no koho by to nebavilo :-)

Mé blogy budou cestovatelskými postřehy z cest, kterou jsme si neskutečně užily a třeba vás bude bavit si o tom něco přečíst. Didi galerie a příspěvky se budou týkat veletrhu, protože tam jsme byly obě jako doma. No, Didi doma a já v podnájmu :-)

Náš snový velevýlet začal odletem z Prahy v 8:45, kterému předcházelo několik vtipných situací. Z mnoha vyberu za sebe můj odjezd z Liberce v 5:00, u Turnova otočka zpátky pro nabíječku na foťák a v 5:45 opětovný odjezd z Liberce. To, že jsem den předem v 17:58 doběhla do banky a zjistila jsem, že mám blokovanou platební kartu, to už je informace jen tak, aby řeč nestála :-)
Takže ... sešly jsme se na letišti a hrozně jsme se těšily na všechno, co máme v plánu. Letadlo letělo na čas a naše fotománie začala. Didi se nerada fotí a nechce slyšet, že jí to na fotkách sluší, ale my víme, že sluší, takže sem vpašuji i nějaké její fotky :-)

První fotka ale patří letadlu. Je od letecké společnosti British Airways, se kterou jsme letěly do Londýna. Počasí nevlídné, ale to nás nijak neodradilo.





Londýn je krásný, ale moc jsme si ho neužily, i když jsme v letadle absolvovaly několik okružních letů nad městem, protože přistávací dráha byla obsazená. Přistání proběhlo hladce, ale nikdo nezatleskal :-) Měly jsme na přestup do letadla směr New York asi hodinu, ale vohlídkovým letem se nám ta doba řádně zkrátila. Heathrow je velké letiště a možná i proto, že mě logistika živí, tak smekám před všemi, kteří na letišti pracují. To je mraveniště!!! Naštěstí jsme letěly s British Airways až do NY a nemusely jsme se starat o kufry. Jen jsme doufaly, že je tam na letišti najdeme :-)
Vyběhly jsme směr terminál, ze kterého nám letělo letadlo, a na každém rohu stál nějaký zaměstnanec letiště a směroval pasažéry správným směrem. Tady jsme si poprvé užily VIP pocit, protože abychom stihly odlet, měly jsme všude přednost a nechali nás využít přednostní odbavení. Fungovalo to dokonale. Letadlo jsme stihly za cenu mírně propoceného prádla :-)
Na tento nápis jsme se móóóc těšily.





Byla před námi dlouhá 8,5 hodiny trvající cesta Boeingem 777. To nás ale nemohlo rozházet :-) Byly jsme dokonale připravené. No dobře ... já jsem byla připravená a Didi byla dokonale připravená.
Měla jsem svůj malý deníček na zážitky, protože vím, že při cestování tolik času není, pár scrapvěcí v krabičce, ale v záloze jsem sebou měla scrapbookový obchod PrettyPapers, který seděl přímo vedle mě. A to na fotce ještě není velká složka s hromadou nálepek a velmi potřebných věcí od Simple Stories :-)


Byly jsme tak natěšené, že jsme ani nemohly spát a konečně jsme měly hóóódně času na tvoření - no kdy se vám to stane? Takže jsme to využily a na pidi prostoru jsme začaly tvořit. Bylo to opravdu legrační :-)) Didi a velký Smash.


A já se svým skromným deníkem od Tima...


Nejen scrapem živ je člověk, dostaly jsme i to nejdůležitější - šampáňo a svačinku. Už nám z té práce vyhládlo.


Uteklo to celkem rychle, žádné vyjímečné situace typu turbulencí se nevyskytly a my už jsme začaly řešit, kolik je vlastně hodin. Díky chytrému telefonu (no už si to o něm nemyslím) jsem si stáhla aplikaci, kde jsem si nastavila všechny časy ve městech, ve kterých jsme plánovaly být. V Londýně bylo o hodinu méně a v New Yorku bylo o šest hodin méně.
Měly jsme štěstí, že jsme přistály za denního světla a opravdu něco málo jsme z toho NY viděly. Něco pidimálo v dáli :-) Fotku jsem pořídila při cestě vlakem na terminál, který nás dopravil k dalšímu letadlu.
Nejdříve jsme ale musely vyplnit prohlášení a už před odletem jsme si vyplnily a zaplatily (cca 15 dolarů) registrační formulář ESTA. Vízum není potřeba, jen jsme měly kopii tohoto formuláře a pak už jsme se vítaly s Amerikou! Dokonce jsme po zmatku v Londýně v pohodě našly své kufry! To prostě nepochopitelně fungovalo.



Po dalším odbavení, které už je přísnější než v Evropě a je potřeba si sundat kabát, boty, pásek, odložit zvlášť noťas a další věci a je nutné projít scanerem s rukama nad hlavou, jsme konečně viděly ten očekávaný nápis Welcome to New York! No nevyfoťte se tam :-)


Do NY jsem se už dávno chtěla podívat, proto jsem byla ráda, když Didi naplánovala mezipřistání právě tady. Musím se sem jednou vrátit na delší dobu, ale asi nepojedu metrem :-))


Čekal nás další let a to do Los Angeles. Letěly jsme už domácími aerolinkami American Airlines. Tady už není v ceně letu kufr, ten je potřeba doplatit. Zajímavé je také to, že občerstvení na palubě si musíte zaplatit. V ceně je jen nápoj a každé sedadlo má před sebou obrazovku, kde můžete sledovat filmy, ale ty už jsou placené. Pod obrazovkou je malá ďoura na platební kartu, takže z pohodlí sedadla uskutečníte všechny transakce :-) Let trval 5 hodin a už jsme se těšily do cíle.


Přistáli jsme na čas, už se stmívalo, takže jsme neviděly tu obrovskou rozlohu LA.
PrettyTravels myslela na všechno a hned po vyzvednutí kufru a východu z letiště, což bylo cca 100 m, jsme našly náš odvoz z letiště. Klapalo to!!!


Z letiště se můžete dostat mnoha způsoby. Vlakem, busem - to chce trochu více času a najít dopravní tepny :-) Taxi - to platíte podle taxametru, takže to není levné nebo lze využít Shuttle Service - malý auto+bus pro cca 10 pasažérů a cena dopravy z letiště přímo před hotel je smluvně daná a ověřily jsme si, že není nad to, dostat se bezpečně a bez problémů co nejrychleji na místo za výhodnou cenu.
Před odjezdem jsem si za 50 Kč nechala vystavit mezinárodní řidičský průkaz, že bychom si jako mohly půjčit auto ... to byl ale praštěný nápad :-)) Jezdím každý den, jezdím dálkové jízdy, nemám problém v cizích městech ... ale na v jednom směru osmiproudové dálnici v největším městě, kde jsem kdy byla, tak to opravdu nehrozilo. Pan řidič nás do hotelu vezl přes hodinu a věděl kam jede. Jak dlouho bychom tam jely my půjčeným autem? :-))

Z Los Angeles jsme se přesunuly do Anaheimu - v podstatě jsou tato města spojená. Před cestou jsem měla chatový hovor se Steffo Miller, designerkou Primy, domlouvaly jsme se na návštěvě na veletrhu a ptala se mě, jestli půjdu do Disneylandu. Významně jsem povytáhla obočí a říkala jsem si, že to že jedu do U.S. neznamená, že vymetu všechny známé atrakce :-) No, pak se ukázalo, že Anaheim je místo, kde je asi 100 hotelů, velké kongresové centrum a právě Disneyland :-)

Bydlely jsme v hotelu Red Lion, který byl asi 5 minut cesty pěšmo od kongresové haly. Byl tam i bazén, ale ani nevím, jak se stalo, že jsme si obě zapomněly plavky :-)


Všechny jednolůžkové poslete, které jsme v Emerice potkaly, jsou jako u nás dvoulůžkové, takže pohodlíčko veliké!!!



Co pro nás bylo velkým překvapením, tak to byl záchod :-)) Je všude ve tvaru bidetu a je do cca poloviny až dvou třetin standardně plný vody :-) No bylo to zajímavé a asi jsme si nezvykly :-)
Sprcha - no, tak to jsme taky objevily Ameriku ... není tam možnost regulace teplé a studené vody. Sprcha je většinou vysoko na zdi a po studeném odchovu prvního sprchování přišla Didi na to, že se ta sprcha musí pustit "na plné kule", aby tekla horká voda a čím menší proud, tím méně teplá.
Také jsme zjistily, že tam žijí z ledu :-) Ten dávají do všeho a stále se chladí. I před našim pokojem na chodbě byl velký výrobník ledu. Inu, jiný kraj jiný mrav.

Časový posun v LA je 9 hodin, takže jsme se vlastně vrátily v čase, což bylo příjemné, protože před námi byla noc a mohly jsme načerpat síly na další vzrušující dny.

To byl náš první dlouhý den v daleké zemi a nás čekalo dalších asi 1 586 254 zážitků, které jsme jen tušily, že se stanou :-)

Konec pohádky, pokračování příště. Jsem ráda, že jste dočetly až sem :-) Kdo to dočetl, napište do případného komentáře heslo Cestování zdar, abych věděla, že má smysl psát tak dlouhé blogy :-)

Příště na čtenou! Vaše cestovatelky Didi a Iriska

Pro 2. díl pokračování klikněte sem :-)


53 komentářů:

  1. Já dočetla! A těším se na další :)

    OdpovědětVymazat
  2. To mám radost, že jste to daly do konce :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Cestování zdar!!!!! Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  4. Ženo, ty jsi spisovatelka :-))) Je mi líto, že nemůžu dopsat své komentáře přímo k jednotlivým větám, ale všechno si se všemi řekneme kde??? Přece v Liberci :-)

    S dovolením posílám odkaz všem známým, kteří se pořád ptají, co jsme vlastně dělaly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude dlouhá noc, než si to všechno povíme :-)

      Vymazat
  5. Cestování zdar (y)

    OdpovědětVymazat
  6. Cestování zdar!
    Je to tedy nálož zážitků.Už se těším na další pokračování. Jo a mimochodem - Didi to na fotkách vážně sluší.

    OdpovědětVymazat
  7. Cestování zdar ;-) Doufám,že na další díl nebudeme čekat dlouho…

    OdpovědětVymazat
  8. ... bomba článek, krásně pojaté vyprávění, úpa jsem tam cestovala s Vámi ... těším se na další pokračování ... holky Vy jste jedničky, že jste se z tohoto chaosu vrátily ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je to jen zdánlivý chaos, tam všechno funguje :-)

      Vymazat
  9. Cestování ZDAR ZDAR ZDAR ! ! ! ! !Super holky,závidím vám a čekám tiše na další díly.... Vyságr

    OdpovědětVymazat
  10. Cestování nazdárek!!!!!! Jsi neskutečná :D

    OdpovědětVymazat
  11. Cestování nazdárek!!!!!! Jsi neskutečná :D

    OdpovědětVymazat
  12. Super čtení! Těším se na další!

    OdpovědětVymazat
  13. Cestování zdar:-))) Úžasný povídání, těším se na další:-), monikaht.

    OdpovědětVymazat
  14. Cestování zdar! Teď mě napadlo, jestli jsem u toho vůbec dýchala... Ó, jak bych tam chtěla být s Vámi... :) Mišelinka

    OdpovědětVymazat
  15. Cestování zdar! A klidně piš ještě delší články :-) Taky se těším na pokračování!!! Julima

    OdpovědětVymazat
  16. Cestování zdar!!!!!!!!!!!!
    Teda Irčo, četla jsem jedním dechem a na konci mi bylo líto, že už nastal. Moc se těším na další! Píšeš naprosto luxusně. A Didi? Dokonalý organizátor s ledovým klidem .o) Dokonalá dvojka.Holky máte můj obdiv.

    OdpovědětVymazat
  17. Cestování zdar..nejvíce mě pobavilo Pretty Travels s.r.o.! Jsem si říkala, že to je zajímavá shoda náhod s tím názvem a že to je jasné, že jste to tak měly perfektně naplánované, když vám to dělala cestovní kancelář...ale koukla jsem se na "paní majitelku" až na konci čtení...teda Didi, ty jsi borec!!!
    Radana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naplánovat takovou cestu, aby se maximálně využilo to málo času, který na dovolenou je, tak to je opravdu umění! A Didi to skvěle umí.

      Vymazat
  18. Cestování zdar! A těším se na příště :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Krásné, zhltla jsem to bez dechu, a těším se na pokračování :)

    OdpovědětVymazat
  20. Cestování zdar! Je vidět, že jste si to užily! Cestopisy čtu moc ráda a moc mě bavilo číst, jak Ameriku objevuje někdo další. Ono je potřeba se jí nebát, my tam natřikrát strávili pár měsíců, celou (41 států) jí projezdili v půjčeném autě a pohoda, jsou jiné země, do kterých bych už nejela (Indie :-) ). Moooc se těším na tvůj další cestopisný článek!

    OdpovědětVymazat
  21. Cestování zdar! Holky jste borkyně! A Irčo, piš pokračování, ať si tu cestu užijeme i my, co sedíme doma! KlobE

    OdpovědětVymazat
  22. Cestování zdar! Parádní počteníčko :-)
    Hana G.

    OdpovědětVymazat
  23. Holky, vy jste úúúúúžasný. Ještě si to přečtu několikrát, abych si to pořádně užila a moc se těším na pokračování. :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Cestování zdar! supr článek, moc jsem se pobavila, bude brzy pokračování? :-)
    Simi S.

    OdpovědětVymazat
  25. Perfektní čtení i cestování. Říkala jsem si jaká to shoda jmen s tou cestovkou než mi to po několika vteřinách došlo. Ale nejdříve jsem myslela, co je to za super cestovku, která vám naplánovala takovou dovču, že bych tam napsala? Prostě obě jste naprosto všestranné ženy.

    OdpovědětVymazat
  26. "Cestování zdar!" Teda! Irčo! Nádhera! Moc vám oběma děkuji za zprostředkování vašich zážitků...četla jsem se zatajeným dechem...nádhera! Už se těším na další.

    OdpovědětVymazat
  27. Cestování zdar i nazdar! Perfektní článek, moc se těším na pokračování, něco podobného jsem sepisovala, když jsem byla v Egyptě a plula lodí po Nilu, fantazie. Marcela

    OdpovědětVymazat
  28. Cestování zdar! Báječný článek, já jsem tedy nejen nedýchala, ani ani jsem se nepohnula. Těším se na další pokračování a moc. Souhlasím s názorem že jste ideální dvojka, neskutečně pohádkově naplánováno a skvěle cestopisecky napsáno. Jste prostě báááááááájenčný holky.

    OdpovědětVymazat
  29. Dočetla jsem jedním dechem, krásně napsáno.Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  30. Cestování zdar! Těším se na pokračování.. Krásný článek.

    OdpovědětVymazat
  31. Cestování zdar! Super článek a dlouhé blogy, pokud je dosti zážitků, určitě smysl psát má :-) Těším se na pokračování.
    P.S. Myslím, že já bych ty záchodky přežila. Poté, co jsem přežila záchodky v Rusku už jsem asi připravená na vše :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Já zapomněla na : Cestování zdar. :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Cestování zdar !!

    Ty jo komentářů - to je něco !! Irčo musíš rychle pokračovat, protože takhle krásně nepsali ani Hanzelka a Zikmund :-))
    Užily jste si to báječně ženy a my s vámi !! :-)) jen k tomu lepení v letadle - to bych nepřežila, ta hrůza že si to pozvracím, to bych nezvládla :-)))))
    Jinak jak už jsem psala na FB, o služby Pretty papers travel mám eminentní zájem !! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét a to asi ani nevíš, že jsem se za svého svobodného života jmenovala Hanzelková, a když jsem za socialismu dělala přijímačky na vysokou, tak se mě ptali, jestli jsme s cestovatelem panem Hanzelkou z rodiny (on byl tenkrát na černé listině) a tak jsem přiznala, že ano a zkoušku jsem udělala :-) No máme to v rodině :-)) Pocházel ze Štramberka, stejně jako naše rodina.

      Vymazat
  34. Cestování zdar!!! :) Těším se na pokračování.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  35. Teda Irčo, spíš měl napsat kdo nedočetl, protože tohle nedočíst snad ani nejde! Moc se těším na pokračovaní a probdělé noci v Liberci! Proč je ten sraz až v květnu, to je tak daleko :-( jela bych hned. Tomda

    OdpovědětVymazat
  36. Cestování zdárek..... Iren jsi opravdu dobrá...... spisovatelka.... a Didi by si mohla otevřít cestovku.... Co příště hromadná dovča za velkou louží s Didi travels ? Já myslím, že zájemci-kyně by se určit našly.... Článek nebo spíš povídka - výborná. Těším se na pokračování, jsi výborná.. Jaruš

    OdpovědětVymazat
  37. Přidávám další "Cestování zdar!" a stejně jako dlouhá řada přede mnou se i já těším na napínavé pokračování z vaší úžasné cesty.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  38. Irenko přečetla jsem jedním dechem..Máte krásné zážitky na celý život..moc vám to přeju a těšim se na pokračování...Míla Voborníková

    OdpovědětVymazat
  39. To je paráda... děkuji za cestování s Vámi, s fotkami :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Cestování zdar. Je to super čtení :-D

    OdpovědětVymazat
  41. Taktéž cestování zdar a připojuji se k přání uveřejnit klidně i delší články. Je to poutavé a čtivé. PetraKV

    OdpovědětVymazat
  42. Úžasný článek a ještě úžasnější zážitky :-) Už se těším, až si přečtu pokračování ....

    OdpovědětVymazat
  43. Cestování zdar! Já dnes dočetla podruhé ;-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...