pátek 2. ledna 2015

Motýlí blok

S filcem pracoval už asi každý z nás, ale potištěný tenký filc jsem vyzkoušela až v poslední době. Existuje mnoho jeho barevných variant v několika velikostech. Filc je jako látka. Je poddajný, měkký, skvěle se stříhá, netřepí se a dá se podlepit fliselínou. To je jemná plastová mřížka, která filc nejen zpevní, ale po roztavení žehličkou přes pečící papír spojí filc s podkladem - slepí se to krásně dohromady.

Z filcu o velikosti 50 x 70 cm jsem si  vystřihla motýly, kteří se mi barevně líbili a využila jsem je na ozdobení bloku. Pokud byste chtěli návod, je k dispozici.






Z filcu s Audrey Hepburn bych chtěla vyrobit tašku a z posledního potištěného filcu s vintage motivem jsem si vyrobila na kurzu s Monicou Paruta tašku, kterou jsem ručně ušila :-) Je to hezká práce na dlouhé zimní večery, ale mnohem rychlejší to je na šicím stroji... Filc jde samozřejmě vyřezat i na Big Shotu. Bez problémů to jde pomocí BigZ šablon, které proříznou téměř vše. Tenký filc jako je tento lze vyřezat i běžnými kovovými šablonami. Je pak lepší zvětšit přítlak podložením desek například papírem.


Vyzkoušíte potištěný filc v moderním designu? Práce s ním je opravdu jednoduchá!
Tvoření je radost :-)

6 komentářů:

  1. musím potvrdit, že potištěný filc je na tvoření úžasný, v létě jsem podlehla některým vzorům a do některých se mi nechce ani střihnout!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé je, že jsou to velké díly tenkého a pevného filcu, takže se z něj dá ušít nejen taška, ale dá se používat třeba jako aplikace na oblečení, protože se může prát. Máš pravdu Oli, že některé vzory jsou tak hezké, že je škoda do nich stříhnout :-)

      Vymazat
  2. Motýlí blok je luxusní a ty barvy... Skvělé!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezké! Jsem ráda, když narazím na někoho, kdo je kreativní :-) Já sama se o to snažím. A jestli máš zájem - zrovna mám na blogu velmi kreativně zaměřenou soutěž - myslím, že pro tebe ideální výzva :-)
    Díky za tvůj hezký a inspirativní blog.

    Petra z Nevšedních dnů

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní kousek. Filc jsem ještě nezkoušela ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Kamčo, pracuje se s tím výborně, jako s látkou, určitě zkus.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...