pátek 27. července 2018

Irsko - cesta na zelený ostrov VIII.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. I ta nejhezčí dovolená jednou končí, uteklo to jako voda a je tady náš poslední den v krásné ostrovní irské zemi. Projely jsme Irsko ze všech světových stran a čekal nás odlet domů. No ale to bylo až odpoledne, takže jsme měly ještě dostatek času na nějaký ten alespoň malý výlet, protože je ještě spousta irských míst, která bychom chtěly navštívit.


Cílem našich výletních choutek se stal poloostrov Howth, který je co bys kamenem dohodil a zbytek došel od Dublinu (12km). Protože jsme cestovatelky zkušené a naše nohy byly již notně znavené, udělaly jsme si radost a přiznejme si, byla to trochu frajeřina, nechaly jsme se na tento krásný poloostrov dovézt taxíkem. Kolik to stálo jsem zapomněla hned po zaplacení :-) Výhodu to mělo v tom, že nás pan řidič vzal kolem dokola a viděly jsme i maják na druhé straně, který bychom jako pasažérky linkového autobusu neviděly.





Howth je vyloženě malebný malý přístav, kde to krásně voní mořem, rybama a naftou z lodních motorů. Moc se nám líbil maják, to je asi nejvíce fotogenická věc.



Místní cestovní loď nabízela vyjížďku kolem útesů a to jsme rády využily. Viděly jsme lachtany, ryby, racky a spoustu letadel, které přistávaly na letišti v Dublinu.






Projížďka byla fajn, ale už jsme měly hlad a rozhodly jsme se, že si najdeme nějakou pořádnou rybí restauraci, protože tady to ani jinak nejde, když jste u moře.



Nějaké kapesné nám ještě zbylo, i když pan taxikář z něj dost odkrojil, ale na dobroty z jídelního lístku to ještě vyšlo :-) No a co byste si mohli dát lepšího než všechno z  moře a hlavně ústřice!!! Jedli jste někdy ústřice? My poprvé. Ústřice je takový zajímavý živočich v lastuře, kterého vám donesou na podnosu, kde je led, citrón, omáčka, která má takovou zvláštní chuť a konzistenci sójovky s nasekaným čímsi :-)



Jak se taková ústřice jí? Dle návodu gurmánů se musí ústřice vycucnout, chvili požužlat v puse, ale nekousat a spolknout. Doporučuji ústřice menšího vzrůstu, ať vás to neudusí :-) Máme tady fotonávod ...




Mně to taky móóóc chutnalo!


Něco málo ústřic je jen na chuť a ne na hlad, takže jsme si samozřejmě musely doobjednat ještě něco k jídlu. Všechno bylo výborné a čerstvé, k tomu pivo, no radost to je to cestování!


Opět nechyběl chléb s máslem. Už jsme si na něj pomalu zvykly.


Po naprosto skvělém obědě jsme se rozhodly, že cestu zpátky dáme autobusem místní dopravy a pomalu jsme šly najít zastávku, abychom stihly letadlo. Bylo tam opravdu krásně a všude samé ryby.



Výborná dopravní značka, která je tady na místě.




Autobusy tady jezdí linkové a všechny jsou dvoupatrové. Dojely jsme do hotelu, kde jsme si ráno nechaly kufry a milá paní recepční nám poradila skvělou věc, abychom si koupily jízdenky na přímý autobus, který jede na letiště, abychom se nemusely courat místní dopravou. Jako žena činu nám prodala jízdenky za 7 euro. Ještě jsme si vyslechly kudy tudy, bylo to rovně a šly jsme hledat ten zázračný letištní bus. 


Hotel vlevo.



A ještě vsuvka - pohled musí být a i ta dopisní schránka je v Irsku zelená :-)


Vraťme se k tomu důležitému a to byl náš odjezd. To, že někdo řekne jděte pořád rovně zanmená, že jdete, jdete a nějak nevíte, jak dlouho máte jít, když tam tu zastávku nevidíte. Zeptáte se jednou, pošlou vás do jiné ulice, zeptáte se podruhé, pošlou vás do třetí ulice a pak už ztratíte trpělivost a jdete si zavolat taxi :-) Přece si ty kartičky za 7 éček potřebujete dát do deníčku, i když je vůbec nepotřebujete!

Pan taxikář byl skvělý, pustil nám rádio v rodném irském jazyce a my jsme si vlastně užily i trochu irské kultury. Irština zní jako angličtina, ale přečíst se to nedá a už vůbec se to nedá vyslovit. Víte co znamená ghrianghrafado? Ušetřím vás hledání v překladači, je to fotografování!

Letěly jsme zpátky leteckou společností Ryanar a tam už odbavování došlo tak daleko, že si kufr odbavujete sami. Koukaly jsme na to, ale jsme holky šikovné, scrapženy jedna radost a ani za prase jsme nemohly odlepit nálepky na kufry :-) Musela nám pomoci místní letová žena!


Cesta zpátky byla výborná, letělo s námi ragbyové nebo fotbalové mužstvo ve věku 20 - 30 a chystali se na to, že vezmou bary a hospody v Praze útokem. Hlučeli tak, že kdyby se dalo vystoupit, přestoupím na linku B. Didi byla shovívavá, ale já už jsem asi stará :-) Nakonec to při přistávání vyvrcholilo tím, že kapitán letadla popřál jednomu členovi k narozeninám a celé letadlo začalo zpívat a přát. No mazec přátelé. Při vystupování to v letadle vypadalo jako v popelnici. Trošku mi to zkazilo dojem, ale už jsem jim to asi odpustila.

Jak jsem psala, pohádky je konec, na letišti jsme se s Didi rozloučily a slíbily jsme si, že příští rok dáme Skandinávii, no a když všechno dobře dopadne, letíme 15. srpna 2018 do Osla.


Děkujeme všem, kdo jste sledovali a četli naše cestovatelské zážitky a my se budeme snažit vám další zážitky přivézt, i kdybychom si je měly vymyslet :-)

Cestování zdar!
Iriska a Didi

Naše cestování



10 komentářů:

  1. Krásné zážitky a moc pěkně jste nám je přenesly. Ještě ráda zhlédnu cestovní deníček a fotečky. Početla jsem si na mezi u Holan, kde čekám na ten zázračný úkaz úplňkového měsíce.Přeji Vám krásné cestování a zážitky. Všude je tak krásně, tak co doma👍😉

    OdpovědětVymazat
  2. Opět krásné počteníčko, jste prostě dokonalé cestovatelky :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Dagmar Dvořáková27. července 2018 23:46
    ... nejsem žádnej čtenář, nikdy mě to nebavilo, neboť já vždy po dvou řádcích usnula a začínala znova a znova. Později jsem ráda četla ze své vkladní knížky, ta moc stránek neměla, protože jsem moc nešetřila. Ale od doby, co se Didi kamarádí s Iriskou čtu "jak vo život" všechny jejich články a jsem natěšená. Jen tak dále, sice tiše závidím ty zážitky, ale stačí mi i takto reprodukované. Jste skvělý tým.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MOc díky!!!! To mám radost, že to mé psaní a hlavně naše cestování zvyšuje čtenářskou gramotnost :-)) A také moc děkujeme za věrné sledování!!!

      Vymazat
  4. Díky za zprostředkování krásné dovolené. Doufám, že Oslo vyjde (je to už za pár dní) a budou další zážitky, které byste ani nevymyslely a následně i články. :-) Záležitost s letištními nálepkami mě fakt pobavila :-D . Díky za celý seriál, četlo se to fakt výborně, Irisko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky Marti, mě to vlastně ani moc nebaví psát do deníku, protože ten si nikdo nepřečte, tak to ráda píšu pro všechny, abychom ty zážitky sdílely s vámi!

      Vymazat
  5. Taky moc díky za zprostředkování takové úžasné dovolené.Dámy s vtipem na cestách musí být radost potkat!! Skvělé fotky i popisky!
    ( a na Bezdězu - v obci v hospodě to zatmění měsíce vidět bylo, i když až po desáté hodině...)
    Iva Svatošová - Ivulka

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj zajímavě psaný článek.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...