pátek 19. srpna 2016

Kabelka ušitá z papíru

Kabelka se dá ušít z jakéhokoli materiálu, tak proč by to nešlo z papíru? :-) Z obyčejného papíru by kabelka měla jepičí život, ale je tady papír nepapír, ze kterého se malé zavazadlo ušít dá. V nabídce ForArtu je skvělý přírodní papír imitace kůže, který se nedá roztrhnout, ale lze jej řezat, stříhat, vyřezávat na plotru a dokonce se dá i prát! 




Připravila jsem pro vás návod, kde si krok za krokem ušijeme kabelku z papíru. Protože jsem s tímto papírem ještě nepracovala, ale znáte to, musela jsem to vyzkoušet, tak jsem metodou pokus omyl došla do cíle. Nejdříve bychom si popsali, jak takový papír funguje z mého scrapbookového a šicího pohledu :-)

- Papír je k dispozici v roli ve velikosti 30 x 149cm ve třech barvách (bílá, černá a přírodní).
- Papír se výborně šije. Před šitím si vyzkoušejte tloušťku jehly (doporučuji 90) a nit je lepší pevnější.
- Řezání papíru na plotru - skvělá volba, protože si střih na výrobek můžete podle své potřeby zkonstruovat a nakreslit v počítači a rovnou vyřezat. POZOR! Pokud budete řezat na plotru, použijte nový nepraný papír. Po vyprání se papír zvlní a „poláme“ (což je žádaný efekt), ale pro řezání je vhodnější papír rovný. Nastavení řezacího nože - vysunutí nože 5, rychlost 3 a přítlak 31.


Řezání papíru ruční – tady je volba na vás, můžete papír předeprat a pak vyřezat nebo naopak. Prát můžete ručně nebo v pračce do 30ti stupňů a samozřejmě můžete ždímat, protože tím se vytvoří ten krásný efekt imitace kůže. Po vyprání nechte volně uschnout nebo vysušte fénem. 


- Na papír se dá použít permanentní inkoust nebo barva na textil. Nepředpokládá se, že byste tuhle kabelku prali zuřivě každý týden, ale bude jen doplňkem vašeho šatníku. Barva se praním v pračce částečně opere, ale je to dáno i povrchem materiálu. 

otisk razítka


vypraný otisk razítka


- Doporučuji obětovat část materiálu a vše si předem vyzkoušet včetně praní a šití.

Na kabelku budete potřebovat tento materiál a pomůcky papír imitace kůže, pravítko, podložka, řezák, tužka, doplňková látka, nitě, šicí stroj, magnetické zapínání. 



Jednotlivé díly kabelky jsem vyřezala pomocí kruhového nože na patchwork, ale lze použít řezák nebo nůžky. Kabelka má velmi jednoduchý střih a ušila jsem ji tak, abych neměla zbytkový materiál. 


Z role jsem řízla dva díly o velikosti 30 x 30cm (šířka role + výška kabelky). Počítala jsem s 1cm přídavkem na šití. Je to velmi jednoduchý střih, možná se o střihu ani nedá mluvit :-) Návod jsem připravila pro ty, kteří plotr nemají a o jeho koupi teprve uvažují. S plotrem by to mohl být profi střih. 
Použijte větší hrnek a podle něj ořízněte dva sousedící rohy dokulata u obou dílů kabelky.


Pomocí tužky si předkreslete výřez a opět použijte hrnek a pravítko.


Oba díly vyřežte.


Výřezy také využijte, nastříhejte lístky nebo si na plotru vyřežte motiv, který se vám líbí.


Lístky položte na látku, v tomto případě na len, který má řídkou vazbu a bude se hezky třepit a přišijte je.


Vystřihněte a „roztřepte“ látku.



Roh dle fotografie jednoduše přehněte a prošijte, aby kabelka získala objem.


Našijte aplikaci na kabelku a sešijte oba díly k sobě. Vyprala jsem vše až v této chvíli, kdy jsem oba díly sešila. Papír je dost pevný a méně poddajný před praním, proto je lepší nejdříve vyprat nastříhané díly a pak sešít. 



Řízněte si ucho v délce, kterou budete chtít. Šířka je 4 cm a budete sešívat vždy dva pruhy k sobě. Tady doporučuji předeprat nastříhané pruhy, jsou pak poddajnější při nošení. Pokud chcete ušetřit materiál, můžete střihnout více částí a sešít je. Tato kabelka je jednoduchá, pokud byste chtěli „polohovatelné“ ucho, můžete si zakoupit doplňkové kovové komponenty v galanterii. 

Ucho přišijte dle návodu na fotografii. Dva sešité pruhy na konci rozevřete a vložte dovnitř boční část kabelky a prošijte.



Kabelka by mohla být hotová, ale přidáme si k ní ještě zapínání, aby byl obsah alespoň částečně chráněný. Ustřihněte si dva pruhy v šířce hrnku a zakulaťte rohy.


Do jedné části připněte magnetické zapínání, bude to spodní část a s druhou částí sešijte. Můžete použít nějaký ozdobný steh, také tím částečně zakryjete nerovnosti při šití :-) Druhou část zapínání připněte na kabelku a vše sešijte dohromady. 


Kabelka je hotová, přidejte nějaký ozdobný knoflík nebo placku a můžete vyrazit do víru velkoměsta!



Papír s imitací kůže lze stříhat, řezat na plotru nebo Big Shotu, lze jej využít nejen na šití oděvních doplňků, ale i na aplikace nebo se výborně hodí na dekorace. Určitě vyzkoušejte! Šití papíru zdar!

Tvoření je radost!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...